- محمدرضا نژادحیدری ـ دبیر کل جمعیت توسعه و آزادی استان کرمان که در ایام انتخابات، مسئولیت قائممقامی ستاد انتخاباتی دکتر پزشکیان در استان را برعهده داشت اینها همه در حد حدس و گمان است. او میگوید که حامیان دولت سه شاخصه و معیار مهم دارند و از دولت میخواهند تا برای انتخاب استاندار کرمان آن را مدنظر قرار دهد که اولین و مهمترین آن انتخاب فردی است که به گفتمان و برنامهها و شخص رئیسجمهور وفادار باشد.
کرمان سلامت به نقل از گفتارنو: پس از برگزاری مراسم معارفۀ اسکندر مومنی وزیر کشور در روز دوشنبه پنجم شهریورماه، شمارش معکوس برای تغییر استانداران در کشور آغاز شد.
البته در کرمان، جنبوجوشها برای انتخاب استاندار از همان روزهای اول شروع بهکار دولت دکتر مسعود پزشکیان آغاز شده است. هر از گاهی، نام افرادی از دو طیف اصولگرا و اصلاحطلب شنیده میشود که بهعنوان گزینۀ جدی استانداری مطرح هستند. گاهی نام برخی استانداران سابق آورده میشود، در حمایت از برخی چهرهها کارزار به راه افتاده است، برخی هم این احتمال را میدهند که استاندار فعلی کرمان ابقا شود.
بنا به گفتۀ محمدرضا نژادحیدری ـ دبیر کل جمعیت توسعه و آزادی استان کرمان که در ایام انتخابات، مسئولیت قائممقامی ستاد انتخاباتی دکتر پزشکیان در استان را برعهده داشت اینها همه در حد حدس و گمان است. او میگوید که حامیان دولت سه شاخصه و معیار مهم دارند و از دولت میخواهند تا برای انتخاب استاندار کرمان آن را مدنظر قرار دهد که اولین و مهمترین آن انتخاب فردی است که به گفتمان و برنامهها و شخص رئیسجمهور وفادار باشد. با این حساب، برخی از گزینههایی که تاکنون مطرح شدهاند خط میخورند. نکتۀ دیگری که او در پاسخ به فردایکرمان تصریح میکند این است که انتخاب استاندار از بین چهرههای تکراری (استانداران پیشین) منتفی است. با این اظهارات، نام برخی دیگر از گزینهها خط میخورد. تاکید بر بومی بودن استاندار آیندۀ کرمان هم، برخی دیگر از گزینههایی که تاکنون مطرح شده را بایگانی میکند. البته این خط زدنها در صورتی رنگ واقعیت میگیرد که دکتر پزشکیان، مطالبات حامیان خود را تحت هیچ شرایطی از نظر دور ندارد.
نژادحیدری روز دوشنبه یک توئیت هم گذاشت که بر انتخاب استاندار براساس جلب مشارکت حامیان رئیسجمهور تاکید داشت. از او پرسیدم که آیا در این زمینه نگرانیای دارید؟ گفت که مخاطبم دولت نبود. بلکه این را خطاب به گروههایی نوشتم که فکر میکنند وفاق یعنی کنار گذاشتن حامیان دولت!
- متن کامل اظهارات نژادحیدری را در ادامه بخوانید.
لطفا در ابتدا بفرمایید دولت آقای دکتر پزشکیان برای انتخاب استانداران چه ضوابطی را مدنظر دارد و چه سیاستهایی را در این زمینه دنبال میکند؟
دولت دکتر پزشکیان بعد از تنفیذ و تحلیف مدتی مشغول معرفی کابینه بود. کابینه هفتۀ گذشته از سوی مجلس شورای اسلامی رای اعتماد گرفت و وزیر کشور تازه روز دوشنبۀ این هفته از سوی رئیسجمهور معارفه شد و رسما کار خود را آغاز کرد. ما هم منتظریم ببینیم دولت برای انتخاب استانداران چه شاخصهایی را مدنظر دارد اما بهعنوان حامیان دکتر پزشکیان و مجموعهای که در انتخابات دولت چهاردهم از نامزدی ایشان حمایت کردیم انتظاراتی از دولت داریم که در انتخاب استانداران به آن توجه ویژه داشته باشد. اولین شرطی که برای استاندار دولت چهاردهم قائل هستیم وفاداری به شخص رئیسجمهور و برنامهها و راهبرد کلی ایشان است. انتظار ما این است دولت گزینهای را بهعنوان استاندار کرمان انتخاب کند که وفادار به رئیسجمهور باشد. در ادوار گذشته استاندارانی داشتیم که گفتمانی متفاوت از رئیسجمهور را دنبال میکردند و این موضوع در نهایت نه به نفع دولت تمام شد و نه به نفع استان و نه حامیان رئیسجمهور. در دولت چهاردهم اینکه استاندار خود را در چارچوب منظومۀ فکری رئیسجمهوری تعریف کند یکی از مهمترین دغدغههای ماست. موضوع بعدی توجه به توسعۀ استان است. استان در چند سال گذشته از ریل توسعه عقب افتاده است. البته به واسطۀ شرایط خاصی که بر کشور حاکم بوده و تحریمهای کمرشکن علیه ایران، کل کشور در مسیر توسعه نبوده و بیشتر ادارۀ امور به صورت روزمره دنبال شده است. نیازمندیم در دولت جدید فعالیتهای جدیدی از اقدامات توسعهمحور در استان انجام شود و استاندار کرمان باید فردی باشد که به گفتمان توسعه اعتقاد داشته و این توانایی و ظرفیت را داشته باشد که در استان گامهای بلندی به سمت توسعه بردارد. متاسفانه کرمان در حال حاضر جایگاه خوبی در بسیاری از شاخصهای اقتصادی ندارد و باید اقداماتی برای بهبود این شرایط انجام شود. ویژگی بعدی که انتظار داریم استاندار بهعنوان نمایندۀ عالی دولت در استان دارا باشد توافقسازی و اجماعسازی است به گونهای که وفاقی که دکتر پزشکیان در سطح کشور دنبال میکند در استان کرمان به اجرا گذاشته شود. دغدغه و مطالبۀ بعدی ما استفاده از ظرفیتهای کارشناسی کرمان است؛ چه ظرفیتهایی که در استان داریم و چه خارج از استان. استاندار آیندۀ کرمان میتواند از این ظرفیتها برای بهبود شرایط استان استفاده کند. این موارد، شاخصهای کلی است که برای انتخاب استاندار مدنظر ما قرار دارد.
گفتید هنوز نمیدانید دولت چه ضوابطی برای انتخاب استانداران دارد اما دکتر پزشکیان پیش از این گفته بود که کمیتههایی مشابه آنچه که برای انتخاب وزیران تشکیل شد در استانها فعالیت خواهند کرد. در استان کرمان این موضوع محقق نشده است؟
هنوز هیچ دستورالعمل یا مصوبهای که تشکیل چنین کمیتههایی را تبیین کرده باشد ابلاع نشده است اما ما به صورت استانی، پیشنهادی را آماده کردهایم تا کمیتهای ۳۵ نفره تشکیل شود و نمایندگانی از همۀ گروههای مرجع در این کمیته حضور یابند و برای امر مشورت درخصوص انتخاب استاندار کمک کنند. انتخاب استاندار در اختیار دولت است اما ما بهعنوان ستادهای انتخاباتی رئیسجمهور محترم، گروه ۳۵ نفرهای متشکل از شخصیتهای فرهنگی و اقتصادی و اجتماعی و سیاسی را مدنظر داریم تا در انتخاب استاندار به دولت پیشنهاد دهند. بهزودی جزئیات و سازوکار این کارگروه را به اطلاع مردم خواهیم رساند.
این کمیته در حد ایده است یا پیشنهاد آن به دولت ارائه شده است؟
استان کرمان این پیشنهاد را هیچجا ارائه نداده است و این اقدام را به صورت خودجوش در سطح ستادهای استانی انجام دادیم. اخیرا دستورالعملی مشابه آنچه کرمان تهیه کرده از سوی برخی ستادهای دکتر پزشکان در استانهای دیگر هم پیشنهاد شده است. این شوراها که بیشتر جنبۀ مردمی دارد تابع دستورالعمل و ضوابط دولتی نیست و وجهۀ مردمی بودن را حفظ خواهد کرد. پیشنهادات توسط افرادی که در حوزۀ خود کارشناس محسوب میشوند ارائه خواهد شد و در نهایت دولت انتخاب میکند که چه کسی استاندار باشد.
دوشنبه شب توئیتی را منتشر کرده بودید که انتخاب استاندار بدون جلب مشارکت حامیان رئیسجمهور تجربهای شکستخورده است. ماجرا چیست؟ آیا نگرانیای دربارۀ انتخاب استاندار کرمان دارید؟
مخاطب این توئیتم نه دولت، بلکه بیشتر گروههایی است که استنباط آنها از وفاق این است که در فرایند وفاق، نیروهای حامی دولت باید حذف شوند و جریانات و گروههای دیگر، بر مسئولیتهای سیاسی تکیه بزنند! مخاطب این توئیتم بیشتر این دسته از گروهها و افراد است و همانجا هم نوشتم که دولت به این مسئله توجه دارد و طبیعتا استاندار آیندۀ کرمان از میان نیروهای زبده و باتجربهای که در مجموعۀ حامیان دولت طبقهبندی میشوند انتخاب خواهد شد.
طی هفتههای اخیر، در فضای اجتماعی و فضای مجازی اسامی برخی افراد بهعنوان گزینههای احتمالی استاندار کرمان اعلام میشود. چقدر این گزینهها جدی هستند؟
آنچه اعلام شده جدی نیست. برخی از این گمانهزنیها و احتمالات و پیشنهادات از سوی افرادی مطرح میشود که شوق و انگیزۀ خدمت دارند و اسامیای را اعلام میکنند. برخی دیگر را گروههای اجتماعی معرفی میکنند. برخی گروههای سیاسی هم بهدنبال چانهزنی و لابی برای انتخاب افراد مدنظر خود هستند. در مجموع، کسانی که ذینفع محسوب میشوند تحرکاتی در خصوص انتخاب استاندار آینده دارند ولی اینکه جمعبندی و پیشنهادی نهایی به دولت ارائه شده باشد اینطور نیست چون اساسا امکان آن وجود نداشته و وزیر کشور تازه مستقر شده است و تا زمانی که معاون سیاسی و مدیرکل سیاسی وزارت کشور انتخاب نشوند امکان چانهزنی و گفتوگو برای انتخاب استاندار وجود ندارد. بنابراین آنچه اعلام میشود در حد گمانهزنی و حدس و احتمالات است.
صحبتهایی از تثبیت، یا بهتر است بگویم تلاش برای تثبیت مدیریت فعلی استان میشود. چقدر این موضوع جدی است؟
چیزی در اینباره نشنیدم و بعید میدانم این خبر صحت داشته باشد. طبیعتا هر دولتی که بر سر کار میآید در برابر این مطالبۀ جامعه قرار میگیرد که مدیریتهای سیاسی براساس رای مردم تغییر کند. دو دسته مدیریت داریم؛ یکی سیاسی و دیگری حرفهای. در مدیریتهای سیاسی باید کسانی انتخاب شوند که همسو با دولت باشند اما در پستهای غیرسیاسی و فنی افرادی که دارای صلاحیتهای فنی و تجربۀ کافی باشند فارغ از گرایش سیاسیای که دارند میتوانند انتخاب شوند ولی در پستهای سیاسی مثل استاندار طبیعتا باید براساس سیاست دولت عمل شود کمااینکه در دولت شهید رئیسی هم این مطالبه از سوی حامیان ایشان وجود داشت و مدیریت استان تغییر کرد.
موضوع دیگری مطرح است که اصطلاح عامیانۀ آن انتخاب استاندار کرمان از بین چهرههای تکراری است. اشاره به کسانی است که در گذشته هم مدیریت استان را داشتهاند. آیا این موضوع که استاندار از بین استانداران قبلی انتخاب بشود یا نشود، برای حامیان دولت و بهطور مشخص اصلاحطلبان کرمان یک مسئله و دغدغه است؟
براساس قانونی که در سال ۱۳۹۷ به تصویب مجلس شورای اسلامی رسید کسانی که بازنشسته هستند امکان برگشت به کار برای تصدی مسئولیت استانداری ندارند. این افراد میتوانند در سطح وزیر یا معاون رئیسجمهور وارد مشاغل دولتی شوند ولی بهعنوان استاندار، برای انتخاب آنها منع قانونی وجود دارد. از این لحاظ حضور چهرههای تکراری منتفی است و جای نگرانی برای کسانی که نگران این مسئله هستند وجود ندارند. البته باید به این موضوع توجه داشته باشیم ضرورتا هر مدیر باتجربهای را نمیتوان با برچسب «چهرۀ تکراری» از مدار خارج کنیم. به هر حال اینها افرادی هستند که با سرمایه و امکانات این مردم و این کشور تجربهای را کسب کردهاند که باید مورد استفاده قرار گیرد ولیکن اینکه تصور شود از چهرههای تکراری برای حضور در منصب استانداری استفاده میشود به دلیل قانونی که تصویب شده، امکانپذیر نیست؛ حتی اگر کسی علاقه به این موضوع داشته باشد.
چند سالی است که بسیار بر موضوع جوانگرایی در مدیریت تاکید میشود. چقدر در انتخاب استاندار آینده، سن فردی که انتخاب میشود برای مجموعۀ حامیان دولت ملاک است؟
ما ضمن اینکه معتقدیم باید از ظرفیت جوانان در مدیریتهای ارشد استان استفاده شود ولی تاکید داریم صرف جوان بودن نباید امتیاز ویژهای برای تصدی مسئولیتها باشد. در عین حال، استفاده از جوانان دارای تجربه برای تصدی مسئولیتهای استان مورد توجه و حمایت ماست.
ابتدای صحبتتان اشاره کردید که از ظرفیتهای استان و حتی اگر در استان ساکن نیستند استفاده شود. منظورتان این است که استاندار هم باید حتما بومی و اهل کرمان باشد؟
بله. استفاده از ظرفیتهای بومی برای ما اولویت دارد.
زنان و مطالباتی که این بخش از جامعه دارند چقدر در انتخاب استاندار مورد توجۀ حامیان دولت هستند؟ به هر حال، بخش اعظمی از جامعه و از رایدهندگان دکتر پزشکیان زنان هستند. آیا در انتخاب استاندار اینکه فردی انتخاب شود که به مدیریت زنان اعتماد و باور داشته باشد برایتان اهمیت دارد؟
قطعا توجه به استفاده از ظرفیت زنان در مدیریتهای استان، باید یکی از ویژگیهای مدیر بعدی استان باشد و این، مسئلهای نیست که جنبۀ شعاری داشته باشد بلکه علاقهمندیم زنان باتجربه و با انگیزۀ ما در مدیریتهای عالی استان حضور داشته باشند و مانند بسیاری افراد دیگر منتقد این هستیم که در طول این سالها چنین فرصت و امکانی برای خیل عظیمی از زنان شایستۀ ما فراهم نشده تا در جایگاه واقعی خود به جامعه خدمت کنند.
یعنی ممکن است استانداری داشته باشیم که در تیم معاونان او یک زن هم باشد؟ یا در حد مدیران میانی از توانایی زنان استفاده خواهد شد؟
حتما این درخواست جدی ما از استاندار آیندۀ کرمان است که در انتخاب مدیران و معاونان به جامعۀ متکثر و خلاق و تحصیلکردۀ زنان عنایت ویژهای داشته باشد.