محمد پورعسکری/ کارشناس ارشد جامعه شناسی: همه ما مسوولیم برای حفظ سلامت خود و عزیزانمان چیزهایی را یاد گرفته و عمل نماییم و دیگران را نیز، تشویق به انجام آن بنماییم. آموزش سلامت برای بالا بردن سواد سلامت مردم، بسیار تاثیرگذار خواهد بود، فرهنگ سازی برای داشتن زندگی سالم را می توان از امروز شروع کرد. با خود مراقبتی، می توان سبک زندگی را اصلاح کرده و همچنین مقدم دانستن پیشگیری به جای درمان بهترین وسیله برای رسیدن به یک جامعه شاداب و سالم می باشد.
بیماری های قلبی، فشار خون و دیابت شاخص ترین بیماری هایی هستند که در اثر زندگی نادرست به ما ارمغان می رسند؛ که با درست زندگی کردن از خیلی از این بیماری ها در امان خواهیم بود. ۴۰ درصد از سرطان ها ناشی از رژیم غذایی و سبک زندگی نادرست است، داشتن تغذیه متعادل، متنوع، مناسب و رعایت حد میانه در رژیم غدایی باعث افزایش سطح سلامت شده و در کنترل وزن بدن بسیار موثر خواهد بود؛ همچنین رعایت بهداشت فردی و به کار بستن تعالیم بهداشتی جهت سالم ماندن و حفظ تندرستی حایز اهمیت است.
عدم مصرف دخانیات در پیشگیری از بسیاری از سرطان ها موثر است. استعمال دخانیات عامل بروز یا تشدید کننده بسیاری از بیماری ها از جمله سرطان های ریه، حفره دهان، حنجره، بیماری های قلبی – عروقی، ضایعات شنوایی، پوکی استخوان، فساد دندان ها و … می باشد. سالانه ۵ میلیون نفر در دنیا به علت مصرف سیگار می میرند.
فعالیت بدنی می تواند کیفیت زندگی را در تمام سنین بهبود ببخشد. فعالیت بدنی را می توان هر جا و بدون هیچ وسیله ایی انجام داد پیاده روی به عنوان فعالیتی که بیشتر از همه انجام می شود و بیش از همه توصیه می شود و بدون صرف هزینه است. فعالیت بدنی منظم باعث کاهش خطر مرگ و میر های قبل از بلوغ، بیماری های قلبی و یا سکته می شود و خطر ابتلا به سرطان روده و دیابت نوع ۲ را تا ۵۰ درصد کاهش می دهد. همچنین فعالیت بدنی می تواند خود اتکایی و اطمینان، که معیارهای مبنایی در سلامت روان است را افزایش داده و باعث کاهش اضطراب، استرس و احساس افسردگی شود.
تکنولوژی به همان اندازه که تاثیر مثبت در زندگی ما دارد می تواند تاثیر منفی هم داشته باشد، البته افراط در استفاده از تکنولوژی بیش از همه ممکن است که در سبک زندگی ما تاثیر گذار باشد. مثلا با استفاده از گوشی های هوشمند با دوستان و اعضای خانواده تماس برقرار می کنیم و یا پیامک می دهیم، اما در عین حال استفاده ی بیش از حد از این وسایل می تواند روی سلامتی ما تاثیر منفی داشته باشد. مشکل اینجاست که ماه ها و حتی چند سال پس از استفاده تکنولوژی مخصوصاَ تلفن همراه عوارض آن مشخص نمی شود و شاید یک دهه طول بکشد تا متوجه شویم با استفاده مداوم از تلفن همراه چه آسیب شدیدی به سلامتمان وارد کرده ایم.
با تمام این حرف ها کدامیک از ما حاضر است به خاطر سلامتی اش یک روز هم که شده بدون موبایل سرکار برود؟ از مواد غذایی غیرطبیعی استفاده نکند؟ از اتومبیل کمتر استفاده کند و تحرک کافی داشته باشد؟ آیا شما حاضرید این کارها را انجام دهید؟